Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Jaqueline Winispear, Lögnen

Maise Dobbs får ett uppdrag som hon egentligen inte vill ha. Det tar henne motvilligt tillbaka till Frankrike och minnena från tiden som sjuksköterska under första världskriget. Hennes uppdrag är att ta reda på om Sir Cecil Lawtons son Ralph verkligen dog under sin tjänstgöring i Frankrike. Den döende modern Lady Agnes var övertygad om att Ralph överlevt kriget men valt att inte återvända. På dödsbädden, tretton år efter det att sonen rapporterats saknad i strid, får hon sin make att lova att han ska göra nya efterforskningar.
När så Priscilla, Maisies väninna sedan skoltiden, får reda på att Maisie ska resa till Frankrike ber även hon om hjälp. Priscillas bror Peter försvann under kriget och familjen har aldrig fått klarhet i omständigheterna kring hans död.
Parallellt med dessa två undersökningar utreder Maisie tillsammans med sin assistent Billy Beale även ett fall med en 14-årig flicka som misstänks för mord.
Det är mycket för Maisie att reda ut, samtidigt som krigets mörka minnen plågar henne.

Detta är tredje boken om Maise Dobbs och jag rekommenderar att man läser dom i ordning. För det handlar väldigt mycket om Maises egna liv, om hennes långa resa från slummen upp till en ung självständig kvinna. Det handlar även väldigt mycket om just första världskriget och dom fasor som folk fick genomlida. Maise själv arbetade som sjuksköterska under första världskriget i Frankrike. Och jag gillar verkligen dessa böcker, visst ibland blir det lite väl präktigt och Maise lite väl sockersöt. Men det gör inte så mycket för boken är välskriven och har en stor detaljrikedom. Maise har gått i lära hos dels en psykolog (tror jag man kan kalla det) och även hos en mentor som utövar buddistiskt tänkande. Detta gör att det läggs mycket vikt på personers karaktärer, deras utstrålning och kroppsspråk. Det är väldigt intressant.Lögnen är en lättläst bok som känns väl genomtänkt med ett bra språk.  Där var en del lösa trådar som jag inte fick riktigt grepp om som den parallella historien om den 14 åriga flickan.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu