Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


August Strindberg, Ett halvt ark papper

Vår främste författare uttryckte sig i alla litterära genrer, så även i novellens. De flesta av hans noveller är extremt förtätade berättelser, som trots det minimala utrymmet utförligt gestaltar ett mänskligt öde eller skärskådar ett intressant problem. I denna bok finns det nio st korta Strindbergtexter.

Skriver här kortfattat om ett par av dom novellerna som boken rymmer. Det är kul att få upptäcka Strindberg inte bara genom de sk klassikerna utan jag väljer att gå utanför ramen och läser dom lite mindre vanliga texterna. Och denna gångblev det en fullträff!

Ett halvt ark papper: En ung man ska lämna sin lägenhet, på väggen ut hittar han ett ark papper, fullklottrat med telefonnr och där finns hela hans liv. Från första träffen med hans blivande hustru, den första lyckliga tiden tillsammans, vardagliga telenr till slaktare och svärmor, sedan telefonnr till läkaren.  På två små sidor har Strindberg klämt in ett helt liv,  ett helt drama intryckt på två små sidor. Intensivt!Och begåvat!

Fotografi och filosofi: Ett evigt tjafsande mellan två vänner, den ena anser svart är bäst och den andre anser vitt är bäst. Om två individer där båda anser sig veta bäst, ett klassiskt problem.

Skräddarns skulle ha dans: Ett äkta byorginal ställer till med fest!  Brännevinet flödar och sångerna ljuder! Nu är det minsann fest och här ska det minsann inte snålas på spriten inte! Morgonen efter, en helvetiskt huvudvärk och en fasansfull upptäckt. Humor och bitskhet! Vasst och underbar!

One Response to “August Strindberg, Ett halvt ark papper”

  1. Rom skriver:

    Alla vägar leder till Rom. Det är ett känt ordspråk och har man varit i Rom så kan man förstå varför. Finns hur mycket fina saker som helt att se och uppleva såsom Vatikanstaten och alla trevliga restauranger hur trevligt som helst.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu