Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Michael Ondaatje, Divisadero

Anna växer upp med sin adopterade syster Claire på en gård i Norra Kalifornien. Fadern är änkling sedan flera år, hennes mor dog när hon föddes. Till sin hjälp på gården har fadern Coop, en pojke som tidigt blev föräldralös efter att hans familj brutalt mördats. Anna, Claire och Coop utgör en treenighet som tycks oupplöslig. Men allt kan förändras och deras band slits isär när Anna och Coop ertappas i en intim situation av Annas far. Fadern får ett våldsamt vredesutbrott, något som för evig splittrar familjen men också binder dem samman genom ofrånkomliga minnen. Som vilsna satelliter försöker var och en ta ut nya riktningar i livet. Och försöker reparer det livspussel som så plötsligt krossades så brutalt.

Boken kretsar kring dess tre som en gång var så fast vid varandra men nu svävar omkring ensam i världen. Anna som hyr ett hus där en gång författaren Lucien Segura bodde, och som kommer ha en inverka på Anna och hennes liv här och nu. Bokens historia slingrar sig fram på små stigar och genom mörkar vrår och vidare ut på stora vägar och över berg. Den slingrar sig in i dessa tre personers liv, den omslingrar dom alla tre och även skiljer dom åt, men deras minnen av varandra kommer för alltid vara etsade i deras hjärtan och själar. Med Luciens inträdde i historien tillförs ytterligare ett liv och dess många slingriga vägar. Boken handlar om stark kärlek, om passioner och om förluster, och även om hur det förflutna alltid kommer finnas kvar i ens liv. Språket är vackert, emellanåt poetiskt och väldigt intensivt vemodigt. Jag gillar denna sortens böcker, där många olika karaktärers liv och känslor vävs samman och för en framåt genom livet och historien. Författaren är väldigt duktig på att måla upp olika miljöer och personskildringar.  Författaren är den som skrev Den engelska patienten, en bok och en film jag läst och sett ett par gånger men kanske det är tid för en omläsning. För mitt minne av hur mycket jag gillar att läsa Ondaatje pga hans vackra och mjuka språk, hans känslostarka historier och hans komplexa historier.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu