Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Khaled Hosseini, Tusen strålande solar

Mariam är bara femtom år gammal, fattig och utant ubildning när hon tvingar resa till Kabul för att gifta sig med en trettio år äldre man. Efter nästan tjugo år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Mariam sällskap av den unga Laila- hustru nr två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter hennes föräldrar dött i ett bombdåd. Medan de båda uthärdar det ständiga upptrappande våldet, i hemmet såväl som på Kabuls gator kommer de varandra allt närmare

Afghanistan, ett land där författare är uppväxt i och ett land med en mörk och våldsam historia men även ett starkt folk som visar att det alltid går att komma på fötterna igen. Som har en stark religion med traditioner och seder som hälper, stöttar och ibland används i fel syfte. I denna bok får vi möta två kvinnor, som båda hamnar i en situation där enda utvägen är ett giftemål, med en man som är väldigt våldsam och har en väldigt traditionell syn på kvinnans plats. Dessa två kvinnor kommer varandra otroligt nära och utvecklar en otroligt varm vänskap, en vänskap som blir starkare för allt dom måste utstå både i hemmet och under dom tider då kriget härjar i landet. Språket i boken är myllrande och mustigt, väldigt intensivt. Författaren lyfter här fram dessa två kvinnor som kämpar i ett land som styrs av mullorna och männen, där kvinnorna inte får lov att ens anas eller ta plats. Detta är en gripande bok som berör mig djupt, då detta är en historia som finns och dessa kvinnor finns där borta i Afghanistan, kvinnor som gått igenom samma saker som Mariam och Laila, som har förlorat sina älskade i kriget, som bär på plågsamma minnen från kriget men även som älskar sitt land och sin stad. Som känner en längtan efter ett land som återigen är ett fungerande land. Jag blir tagen av denna bok, gråter med Mariam och Laila, ibland måste jag rent av lägga ifrån mig boken och andas för att orden gör för ont.  På två dagar kunde jag inte släppa boken, jag kunde inte släppa taget om Mariam och Laila, jag var tvungen att få veta vad som skulle hända med dom. Så vackert skriven, så underbara miljöbeskrivning och en gripande historia.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu