Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Carina Burman, den tionde sånggudinnan

Uppsala 1909. En ung kvinnlig litteraturforskare slår vad med sin professor. Lyckas hon inte spåra upp något intressant arkivmaterial om en av våra första kvinnliga författare Sophia Elisabeth Brenner (1659-1730) kommer hennes forskningskarriär stäckas, men går det vägen kommer den akademiska att ligga för hennes fötter. Forskningarna leder docent Elisabet Gran och hennes båda vänninor Thea och Choice runt Europa vid tiden för första världskrigets utbrott. Vad vi inte får veta om arkivgömmor, om nattlivet i Berlin, om resandets vedermödor på tåg och båt och om hanterandet om snörliv e inte värt att veta. Och när sedan vadet avgörs i S:t Petersburg under pågående revolutionen har vår hjältinna med hjälp av chifferskrift och hemliga manuskript kommit ett hittills okänt tvåhundra år gammalt kvinnosaksförbund på spåren.

Här blandas sann historia om Sophia Elisabeth Brenner med en litterär jakt och spänning, Docent Gran är den som leder oss genom Europa tillsammans med sina vänninor, hon är en rättfram kvinna som inte tänker låta sig styras av att det är i männens värld hon rör sig. Boken e dels en slags dagbok skriven av Docent Gran, dels brev skrivna av Brenner. Dessa brev e ofta skrivna på äldre svenska, vilket är en aningen svårt ibland speciellt när det blandas med tyska och latinska uttryck. Ett språk som flödar av detaljer och utsvävningar. Gamla Uppsala i dom lärdas kretsar är välskrivna och intressantar. Många historiska detaljer tas även upp såsom första världskrigets utbrott, Titanics undergång och revolutionen i S:t Petersburg. Ibland blir det lite väl mycket av det goda, lite väl ”sockersött”. Men detta är författarinnans andra bok, och en välskriven och intressant bok. Jag kommer att leta reda på mer om just Sophia Elisabeth Brenner som verkar ha varit en väldigt intressant och begåvad kvinna för sin tid, en tid då männen var dom som styrde och ställde.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu