Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Thomas Love Peacock, Nightmare Abbey

Nightmare Abbey väckte ont blod när den utgavs (1818), men torde numera vara en av Peacocks mest älskade roman. På det spöklika herresätet Nightmare Abbey, ödsligt beläget mellan hav och träskmarker, sammanstrålar en samling poeter, filosofer och andra osorterade kufar. Där finns i karikerad form flera av den romantiska rörelsens stora namn:  Vi möter Mr Flosky ( Colerigde)- vältalig, djupsinnig och sublimt obegreplig. Där finns även mr Cypress (Byron)- en romantiskt poet och posör, som firar orgier i undegångslängtan och dödsmärkt erotik. Men framförallt får vi ett oförglömligt porträtt av den idelistiska drömmaren och radikalen Schytrop (Shelley).

Peacock driver här med vass satir och mild humor med storheter från den författarekrets han själv tillhörde. Vanvördigt men samtidigt med värme driver han med sin samtid, allt förlagt i ljuvlig idyll. Han hämtar inspiration från dom grekiska klassikerna såsom Aristofanes och Lukianos, han plockar in framska satiriker såsom Rabelias och Diderot och hämtar en hel del citat från Shakespear.  Boken e uppbyggd på ett annorlunda sätt dels som ren roman uppblandat med samtalsdialog i ”manusform”. En nypa romans och en del förvecklingar så får vi en underbart humoristiskt bok. Språket är lätt och flytande, och mycket underfundigt. Peacock vill driva med den tidens svärmerier för skräckromantik och tysk metafysik.  Romans romantiska förveckling påminner mycket om Peacocks vän Shelleys mycket dramatiska liv och med hans två kärlekar, den stabila och jordnära Harriet och den mer livfullar ooch energiska Mary, här i boken symboliserar dom av Marionetta och Stella. Jag ska faktiskt söka efter fler böcker av Peacock för jag gillar verkligen hans sätt att skriva och hans påhittiga humor och hans ironi. En härlig upplevelse! En tanke jag fick är om bokens titel Nightmare Abbey, finns där någon länk till Austens bok Northanger Abbey eller är det möjligen bara min fantasi? Jane Austen levde ju och verkar under samma tid som Peacock. Ska forska lite i det tror jag.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu