Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


John Steinbeck, Den långa dalen

De flesta av de tolv berättelserna i den långa dalen utspelar sig i trakterna kring Monterey och Salinasdalen i Kalifornien, bland paisanos och lantarbetare- människor i nära kontakt med jorden, förtrogna med hårt slit och tunga dagsverk, primitiva och ursprungliga i sina reaktioner.

Jag njöt när jag läste dessa noveller, varma och mänskliga. Jag förstår dessa människors hårda slit för att kunna överleva och för att få en dräglig tillvaro. Människorna i berättelserna är enkla och stabila karaktärer men ändå med starka känslor och innerliga drömmar. Språket Steinbeck använder sig av är enkelt och passande till berättelserna. Jag kommer återvända till Steinbecks andra böcker för att se om där finns samma njutning och värme som i denna bok.

Krysantemer: Om en kvinna som har en ”magisk” förmåga att få sina blommor att bli vackra. En dag kommer en främling till gården, kvinnan får känslor som hon inte känner igen och hennes man blir ställd inför hennes förvandling.

Den vita tofsvaktel: Om en trädgård som betyder allt för en kvinna, om hennes relation med sin make och makens försök att förstå sin hustru.

Flykt: Pepe, en ung man, som en dag begår ett fruktansvärt fel och får därför fly från sitt hem och sin familj. Med ett slut som gjorde att jag fick en klump i halsen.

Ormen: Lite av en spöklig ton i denna novell, suggestiv och förtätad stämmning.

Agiatorerna: Om två unga män som beger sig till ett möte för att visa och föreläsa om en stor man. Men där något går fel, fel folk upptäcker deras möte men dom två männen stannar på sin post.

Selen: En man som upptäcker sin frihet när hans fru går bort, allt medan folket i gårdarna runt om hans egen ser på med stor förvåning över hans förvandling

BjörnJohnny: En ung man kommer till en liten stad för att arbeter med att dika ur träsken, kvällarna samlas männen på baren Buffalo. Manlighet och hemligheter.

Mordet: En ung man som har en stor ranch, men en dag upptäcker han något som kommer förändra hans liv och även hans boende.

Den heliga jungfrun Katy: En ”fabel”, om en gris som växer upp hos en ondsint man men en dag blir omvänd av munkarna som får henne i skatt.

Den röda ponnyn: Om en ung pojkes barndom på ranchen, om hårt arbete men även om vänskap och kärlek till familjen, till drängen och även till den ponny han får ta ansvar för. Här grät jag flera gånger, när pojken kämpar för sin älskade ponny. Om en familjs ständig kamp för en dräglig tillvaro och för att få ranchen att gå runt.


Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu