Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Archive for november, 2008

Tomas Blom, Sanna historier om riddare

söndag, november 30th, 2008

Sagor om riddare har allt: spänning, kärlek och fantastiska miljöer. De handlar oftast om stordåd där hjälten dödar draken och vinner prinsessan. Men hur var verklighetens riddare? Var de rättrådiga hjältar som slogs för de fattiga? Eller var de bara legoknektar, hyrda av kungen för att öka hans makt? Det handlar om riddare i saga och verklighet. Denna lättlästa och spännande bok tar upp allt från hur riddarväsendet uppkom och utvecklades, till hur man gjorde för att bli riddare och hur deras vardag såg ut. Här kan man också läsa om korstågen och olika riddarrustningar.

Detta är visserligen en bok skriven för ungdomar men jag tycker att även som vuxen att man får ut något av denna bok. Det är lättläst men informativt. Nu är det ju ingen djupgående fakta bok utan det skrapas mest lite på ytan. Men Blom skriver på ett intresseväckande sätt som gör att man gärna läser denna bok. Lagom mix av ren fakta och rena sagor om stora riddarlegender.

Jan Mårtenson, Vinprovarna

söndag, november 30th, 2008

I Vinprovarna deltar antikhandlaren och antihjälten Homan i en rundresa till några av de förnämsta franska I vinslotten. Han blir allt starkare övertygad om att någon i denna grupp av gommens virtuoser är en mördare. Medan bouqueten av ädla viner förföriskt lyfter sig över sidorna tätnar misstankarna hos Johan Kristian Homan att ett mor begåtts; Homan axlar sin Sherlock Holmes kappa och går tappert riskerna till mötes, som vanligt tillsammans med sin vackra Siameskatt Cléo de Merode.

En lagom lite små puttrig bok, känns lite lätt brittisk. Det blir aldrig för hemsk men samtidigt inte för seg eller tråkigt. Boken håller ett lågt tempo genom hela historian. Sakta vecklas ett lite mord mysterium ut och till slut hamna även Homan i svår knipa med risk för sitt eget liv. Mårtenson använder ett bra språk och har fina miljö beskrivningar. Hans karaktärer känns aldrig platta, en aningen stela ibland, men oftast är dem livfulla. Jag gillar sådan här böcker. Det är inget svårt eller tillkrånglat. Det är enkelt och trivsamt. Man vet vad man får och man uppskattar det. Trevligt!

Jasper Fforde, Var är Jane Eyre?

fredag, november 28th, 2008

Året är 1985, platsen är Storbritannien. Krimkriget pågår fortfarande, tidsresor är vardagsmat och klonade drontar finns i var mans hem. Här tar man litteratur på blodigt allvar: gatustrider utkämpas mellan militanta shakespearetolkare och att förfalska Byrons dikter är ett grovt brott. Thursday Next är specialagent vid Litteraturroteln i London. När superskurken Acheron Hades stjäl ett värdefullt originalmanuskript, Martin Chuzzlewit, av Charles Dickens blir hon involverad utredningen. Plötsligt upptäcker man att Mr.Quaverley i Dickens roman är utplånad i alla senare utgåvor och strax därefter finner man honom mördad! Riktigt allvarligt blir det när Jane Eyre kidnappas. Det mäktiga Brontësällskapet rasar och det är upplopps stämning i landet. Thursday Next blir tvungen att själv bege sig in i romanen för att förhindra att kaos bryter ut.

Jag gillar verkligen denna bok, den är så lekfull och humoristisk! Det är nervkittlande spännande med djupt allvar för att i nästa sekund bli muntert och fullt av skratt!  Jag gillar språket som flyter lätt och man fastnar direkt. Det är detaljrikt och karaktärerna är djupa och livfulla. När jag började läsa den hade jag hamnat i en lässvacka och orkade inte läsa något. Men efter att ha läst denna lättsamma och påhittiga bok så var jag botad! Jag gillar att det är en sfibok men som utspelas i våra dagar. Så trots att det är många udda saker som existerar såsom drontar, bokmalar, luftskepp, prosaportaler, tidväktare och litteraturkriminalare så känner man igen sig. Det känns ändå välbekant och inte för rymdigt som det lätt blir med sfi.

Och jag vill också ha en dront som sällskapsdjur!

citat sidan 37″ Inga vingar? frågade tjänstemannen nyfiket och begrundade Pickwicks lite udda fason. Han är en version 2.1 förklarade jag, en av dom första. Dom var inte färdiga med sekvensbestämningen förrän verison 1.7. Han måste vara rätt gammal? Han blir tjugo i oktober. Själv hade jag en av dom tidiga pungvargarna sa tjänstemannen och lät bedrövad. En version 2.1………Men tjänstemannen hörde inte på Han hade redan över gått till nästa dront, en långhalsad varelse som skiftade i rosa. Ägaren mötte min blick och log urskuldande. Jag fyllde ut med icke-kodade sekvenser från flammingo förklarade han, jag borde använt duva”

Bodil Malmsten

onsdag, november 26th, 2008

”Jag bor i Finistère för att jag har flyttat hit. Det är ingen slump, det finns ingen slump för en erfaren kvinna. På samma sätt som det finns en partner för varje människa, finns det en plats. Det gäller bara att hitta sin bland de miljarder som tillhör någon annan. Det gäller att vara vaken, det gäller att välja. Min plats ligger där jorden tar slut i Europa – fin des terres – Finistère.”  Bodil Malmsten berättar här med sin sedvanliga träffsäkra humor och insikt om livet i stort om hur det är att våga bryta upp, att odla sin trädgård och hitta andrum.

Åh jag vill flytta in hos Bodil, jag vill vandra i hennes vackra trädgård och njuta av friheten och ljuset. Har ni inte läst något av Bodil innan så gör det nu! Detta är en varm och vacker bok om frihet och om det vackra i livet. Samtidigt kan det svida till ordentligt när ilskan kommer. Ilskan över att vara människa och den skam som det innebär när man vill slå sig fri. Detta jobbiga att bära med sig den ångesten från moder landet. Det som är så svenskt, att man inte ska tro att man är något. Att man inte får vara helt fri och oberoende, det måste kosta något med. Det är vemodigt och smärtsamt. Men så ljuvligt! Jag älskar verkligen Bodils lätta sätt att skriva, kort meningar med stark känsla. Det är rappt och käckt.  Glädjefyllt!

Sköna Hem Antiksspecial, Lantlif

fredag, november 21st, 2008

Anna-Lena Einarsson har under många år i Sköna hem skrivit om vårt orörda, skönt åldrade svenska kulturarv. Dessa nära och kära ting som presenteras här i boken är delvis från olika artiklar som Einarsson skrivit för Sköna hem tidningen.

Citat från boken sidan 6″ Tidens tand har givit en patina som är  den stor del av den gamla möblens karaktär. Dessa märken är dokument om livet förr som först på senare börjat uppskattas som de omistliga kulturarv de är. Många händer har lämnat minnen på det gamla skåpets  runda knoppar, stolens snidade rygg och lerkrusets hänkel.”

Boken är uppdelade i olika kapitel såsom De svenska stolarna, Festliga formar, och Bord för alla tillfällen. Vi får även titta in hos ett par familjer som har ett gammalt hus som dom tagit hand om och bevarat det gamla arvet på ett smakfullt och vackert sätt. Fotografierna är mycket vackra och ger en fin stämning åt boken. Texterna är skrivna med värme och en sann och innerlig passion för gamla ting. Att vi ska vårda vårt kulturarv är viktigt enligt författaren. Och på ett par ställen berättar hon med fasa om lutbadet! Det som var så populärt för en tid sen. Så många gamla ting har för evigt utplånats sin karaktär och sina minnen. Denna bok känns ju extra passande då jag själv snart ska flytta till mitt torp från början av 1900talet. Mycket trevlig bok.

Barbara Nadel, Belsassars dotter

fredag, november 21st, 2008

En gammal man från de slitna judiska kvarteren mördas på ett ohyggligt sätt.Ovanför hans kropp har mördaren målat ett hakkors med mannens eget blod. Är det ett rasistiskt dåd? Berättelsen tar oss genom Istanbuls vindlande och mörka gränder och bakgator. Vi får möta familjen Gulcu som styrs med järnhand av mormor i familjen. Vi får möta Robert, en engelsmän som faller allt djupa ner i vansinnet pga av sin kärlek. En tysk textilmagnat korsar också våra vägar. Det göms en hemlighet så mörk och ond att någon gör allt för att den ska förbli gömd. Vi får nu träffa kommisarie Ikmen, en svartmuskig turk som kedjeröker och är lätt alkoholiserad. Ikmen lever med sin fru Fatma, sina åtta barn och sin gamle far Timur som faktiskt har ett och annat nyttigt att bidra med till utredningen. Ikmens partner är den blyge men oehört intelligenta Suleyman.

Detta är en mustigt och väl kryddad bok. Full med fängslande miljöer och intensiva intriger. Alla karaktärer i boken får stort utrymme och får visa upp sig i rampljuset. Men utan att det blir för mycket, dessa karaktärer tar sin plats men lämnar också plats för det osagda. Hemligheten och svaret är väl dolt och i jakten på svaret tar oss på en vindlade färd genom Istanbul. En plats jag aldrig förr besökt tidigare. Och det gör mer intresserad och fascinerad. Kulturen och människorna är spännande och annorlunda. Det är lite smutsigt och frånstötande ibland, vissa karaktärer hade man gärna låtit bli att träffa. Ser fram emot att få läsa del två om Ikmen och hans Istanbul.

Merlin Holland, Oscar Wildes familjealbum

onsdag, november 19th, 2008

Ja precis som titeln säger så handlar det om Oscar Wilde, denna stora poet och författare. Som alla säger sig vet vem det är och vad han skrivit. Och visst har han skrivit stora verk men medan han levde var han inte lika populär. Han fick ta mycket kritik för sin verk. Hans mor Lady Wilde var också en stor och stark person, precis som hans far. Wilde var en skarptungad posör, estet och dramatiker. Han ville synas och han ville bli hörd. Och han var oerhört begåvad och intelligent.Hans kvickhet och hans förmåga att strö aforismer och hisnande paradoxer omkring sig gjorde honom mycket uppskattad. Än i dag slänger vi oss med uttryck som Wilde myntade under 1800-talets sista år:

”Jag kan motstå allt utom frestelser.”

”Det finns bara två sorters kvinnor – de som alltid pratar och de som aldrig håller tyst.”

Hans verk och texter ansåg dock oftast vara för kontroversiella och radikala. Hans idéer om skönhet och ett estetiska synsätt gjorde inte honom vidare populär i det trångsynta London i början av 1800talet. Det som blev början till slutet var att han blev förälskad, i en man. Homosexualitet var förbjudet enligt lag i England på den tiden och det straffades alltid hårt. Och efter en hel del svårigheter åkte han fast och blev fängslad. Detta verkade knäcka den känsliga Wilde och gjorde honom väldigt bitter. För det blev en stor skandal och han blev i princip utfrusen av alla, tom av dom han trodde var hans vänner. Även hans fru Constance övergav honom och han fick aldrig återse sina två söner innan han dog.

Författaren är sonson till Oscar Wilde och det märks på det intima och varma språket. Boken är fylld av fotografier, brev, kariktyrer (som det fanns många av i den tidens tidningar) skisser och målningar av både Wilde själv och hans närmaste.  Det är både porträtt foton och mer informella foton. Det är en väldigt spännande skildring av en stark personlighet. Alla bilder och brev är väldigt fascinerande och intressant.

Citat från boken sidan 100 ” Amerika var rustat och när han anlände belägrades han av journalister som ville ha lämpliga citat av den man som de hade förställt sig som en snobb med veka handleder och en lilja i hand. De blev alla överraskade. New York Tribune skrev: Det som är mest slående med poetens utseende är hans längd, han är en bra bit över en och åttio, och sedan hans hår som är mörkbrunt och faller över axlarna. När han skrattar spricker munnen upp i ett stort leende och visar en rad tänder i överkäken som är enastående vita……”

Joanne Harris, I virvlande dans

tisdag, november 18th, 2008

Förortshäxor, trotsiga gamla damer, åldrande monster, självmordsbenägna lotterivinnare, vargmän, delfinkvinnor och medelålders tillverkare av läderkläder.  Det är verkligen en virvlande dans man ger sig ut på. Här möts det vackra och det fula i en häftig tango.  Här får vi bekanta oss med söta som har en besk eftersmak. Här får vi uppleva mirakel och tragedier hos den vanliga lilla människan.  Det är intensivt och ibland väldigt provocerande som när Joanne ger en rak höger åt skönhets idealen och dess industri. Smärtsamt och vemodigt som i den ”Lilla sjöjungfrun”.

Jag gillar verkligen Harris böcker, har inte läst alla ännu, men dom jag läst har en må bra känsla över sig. Det är alltid varmt och tryggt på något sätt. Det känns välbekant och hemtrevligt. Just denna novell samling är Harris tuffare i sitt språk, lite vassare och mer arg än tidigare. Men eftersom bredden är så stor på dom olika novellerna så gör det inget. För det finns också dom som är mjuka och vackra. Det här en bra bok att ha bredvid sängen för dom där sömnlösa nätterna. Att ta fram, bläddra lite i och njuta för en stund.

Pär Lagekvist, Onda sagor

måndag, november 17th, 2008

Denna väldigt lilla och tunna bok innehåller några av Lagerkvist mest betydande verk. Det är korta noveller och ett par texter är på högst två sidor. Det handlar om ondskan hos den lilla människan och i den stora folksamlingen. Om vad ondska är för något och vad den kan betyda för den enskilde personen. Det är stora ord men avskalat från allt onödigt. Inga krångligheter utan bara ren text som lyser desto mer.  Den första novellen Far och jag är den jag gillar bäst men tätt efter kommer Frälsar-Johan. Och De vördade benen är så klockren och humoristisk. En liten pärla.

Citat ur  Frälsar-Johan, sidan 23. ”Ibland känner jag det så ensamt och tomt omkring mig. Jag tycker det är som om människorna inte förstod mitt budskap till dem. Jag tvivlar på min makt över deras själar. Hur ska jag kunna återlösa dem? De ler alltid så gott när jag talar, bara de ser mig lyser deras ansikte upp. Men tror de verkligen på mig?

Hans Mårtensson, Grindar, staket och plank

lördag, november 15th, 2008

Jaha, nu fick jag alltså för mig att läsa en hel bok om grindar! Anledning är mitt lilla hus jag snart ska flytta till. Och det var inte alls trist eller tråkigt som jag nog förväntade mig. När jag är på biblioteket så brukar det alltid följa med ett par böcker som jag egentligen inte menat att plocka med mig. Och detta var en sån bok.

. Citat från boken, sidan 29 ” Fint folk har alltid markerat sin status med en ståtlig fasad utåt. Det börjar oftast med grinden. Här innanför bodde det minnsann inte vem som helst, utan en med sinne för smak och pengar, kantänka!”

Trevlig bok och det utförliga kapitlet i slutet på boken med massa beskrivningar till grindar man själv kan snickra ihop är enkelt och lätta att följa. För att på så sätt få en ståtlig ingång till sitt eget hus. I mitt fall är det dock fader som får ansvaret för att snickra ihop en vacker grind till mig och mitt lilla torp! Det är en fin bok med välskriven text och vackra foton. Utförligt berätta författaren om olika slags grindar runtom i Sverige. En grind är en grind, har jag väl tänkt och sen inte tänkt så mycket mer på det. Här vill dock författare visa på att en grind kan vara något mer, en slags trädgårdskultur.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu