Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Archive for december, 2008

Anna Gavalda, Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans

torsdag, december 25th, 2008

Här möter vi den Paris-chica, hypermedvetna kvinnan som stolt avspisar en flirt för en snegling på mobildisplayen under en romantisk middag på kvarterskrogen. Ynglingen av fin familj, som övertalad av sin vän bondsonen lånar pappas lyxbil; råkar köra på ett vildsvin, lastar svinliket i bilen och överraskas av att det fortfarande lever. Vi får också uppleva den kvinnliga veterinärens raffinerade – och handgripliga – hämnd på manssamhället… Variationsrikedom präglar dessa noveller, drastiska, grova men alltid med en finstämd, träffsäker psykologi. De kretsar kring allt från syskonkunkurrens och äktenskaplig kyla, tillfällig sex, förälskelser och unga människors möte med etablissemanget.

Detta är bomull för själen. Det känns som en varm filt runt mig när jag läser Gavaldas noveller. Orden är mjuka utan vassa kanter. Dom är avskalade och enkla. Vi får en insyn i vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer. Gavalda räds inte att sätta starka ord på det som händer. Det går inte att värja sig, orden träffar rätt i hjärtat. Gavalda har ett vacket språk utan en massa krusiduller och tingeltangel. Hon vågar använda ett språk som är naket och innerligt. Mycket vacker bok. Jag kommer definitivt att läsa mer av Gavalda

Bokoholist (Uppdat)

tisdag, december 23rd, 2008

Hur känner du igen en bokoholist?

*Får något drömskt i ögonen vid åsynen av en bokaffär

*Använder citat från nyligen lästa böcker för att klargöra en åsikt

*Köp 4 betala för 3 är alltid en skylt som bokoholister söker efter

*Röda ögonen, påsar under ögonen och trötthet beror inte på för mycket festande hos en bokoholist,

utan är ett tecken på att ett nytt beroende.

* En äkta bokoholist går in i en mataffär för att köpa ett paket grädde. Får syn på en gräddsort som den vanligtvis inte köper, på detta lömska lilla paket står det ”Köp tre paket få en bok”. Så får man icke göra mot en bokoholist, för då blir det att den köper tre paket grädde bara för ordet BOK står med och att man får den gratis!  Så nu sitter det en bokoholist med tre paket grädde till ingen nytta alls!

*När folk våga säga men har du inte för väldigt många böcker får en bokoholist något mordisk i blicken.

Händer detta ska då den som icke är bokoholist inte försöka klargöra sin åsikt på något sätt, utan lugnt backa undan

från bokoholisten, gärna mumlandes visst behöver du fler böcker,såja såja, gör inga kraftiga rörelser heller för

då är risken stor att du får en bok i huvudet.

* En bokoholist anser att alla nya böcker är nya bekantskaper och alltså bör följa med hem, återigen bör den som icke tillhör bokoholisterna, göra som i ovanstående text. Nämna absolut inte något om pris, för många böcker, räcker det inte nu eller dyliknande saker, risken är stor att bokoholisten får tag på en större och tyngre bok som du kan få kastad i din väg.

* Bokrea, är du inte bokoholist försök inte förstå denna företelese, acceptera bara faktum att en bokoholist behöver denna drog varje år. han/hon måste naturligtvis besöka minst en rea och köpa minst fem böcker. Återigen läs ovanstående texter för varningar om den lätt mordiska bokoholisten.

* Varje dag måste en bokoholist får sin dos av en bok, annars tenderar denna karaktär blir grinig och svår att handskas med.

* Varje resa, hur kort eller hur lång den är, måste åtföljas av minst en bok. Glöms detta bort, beror ofta på övriga personer i bokoholisten närvaro som inte förstå nödvändigheten att släppa runt på en bok. Hur nu någon nu kan överleva en resa utan bok, tänk på väntetider, resetider och liknande saker. Försök återigen inte förstå utan bara acceptera. Har man nu ingen bok med måste naturligtvis en bokaffär besök utifall att man behöver en bok. Och snälla du icke bokoholist försök inte förklara att den beroende har minst femton nya böcker hemma, kan den beroende inte försök klara sig utan bok den lilla stunden? Här kan den icke beroende råka ut för att bokoholisten får ett sammanbrott och befinner ni er då på offentlig mark med folk kan detta bli pinsamt för. Så säg inget!

*Bokmässa är en helig företelse för att bokoholister, här träffas alla dom beroende och utbyter erfarenheter och får råd. Här fylls även förrådet upp med nya bereoende. Här får bokoholisten även råd och hjälp om hur man handskas med en oförstående anhöriga. Hur man på smarta sätt fyller på bokhyllan utan att det märks. Hur man klara av svåra stunder utan bok kan man också får lära sig på denna mässa. Sker varje år i september, alltid i Göteborg.

*En bokoholist kan inte får för många bokhyllor så är det bara. Anhöriga har inget att säga till om. Snälla anhörig tänk på hur känslig en bokoholist är.

*Det finns i dagsläge inget botemedel mot bokoholism.

* Stör inte en bokoholist när denna läser, ett vässande ljud brukar komma från den läsande då. Den som stört bör som sagt lugnt backa undan och lämna den läsande ifred.

* Man läser boken, man ser kanske filmen. Men enbart i den ordningen. Inte filmen först, det är en synd.

*En bokoholist kan även kännas igen vid att deras handleder brukar vara svårt skadade av att hålla för tunga böcker under för långa tidsperioder. Så kika lite försiktigt på en misstänkt bokoholist handleder så kan du kanske förbereda dig och inte yttra olämpliga saker.

*Du som icke är bokoholist ska icke röra vid en bokoholist bokhylla, du skall heller icke ta ut böcker och sen sätta  in dom på ett annat ställe. Inträffar detta är det lätt att du får se bokoholisten börja andas häftigt,ryckningar i ansikter uppkommer, ett lätt vässande ljud kommer över dess läppar. Nu bör den som syndat backa undan, kasta sig bakom första bästa soffa. Gör detta med ljusets hastighet, annars är risken väldigt stor att bokoholisten hugger efter första bästa bok och sen avfyra böcker i en svindlande hastighete mot förbrytaren.

Cormac McCarthy, Vägen

måndag, december 22nd, 2008

En far och hans son vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap. Kylan är genomträngande och snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är släckt på ljus. Deras destination är kusten, men det vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gängen som rör sig längs vägen, det kläder de bär på kroppen, en kärra med mat- och varandra.

Vad det är som har hänt får vi inte veta och vi får aldrig veta dessa två personers namn. Allt vi vet är att dom måste ta sig till kusten. Jag var inte bered på den hypnotiska effekt boken skulle ha på mig.  Det är en tunn bok på 240 sidor, stor text och mycket mellanrum. Men i dom mellanrummen och i dom helt avskalade orden göms en smärta som gör att ögonen tåras och hjärtat bultar. Kärleken mellan far och son är kraftfull, trots en otroligt liten chans att överleva så gör det ingenting så länge som har varandra.  Det är vackert och det är plågsamt. Och det är väldigt tankeväckande. För vad har man kvar när allt annat försvunnit, när solen inte längre lyser, när fåglarna tystnat, vinden kallnat och världen inte längre är vad den brukade vara? Detta är en bok att gömma i sitt hjärta och minnas länge.

Citat sidan 161 ”När de började vandra igen var han mycket kraftlös och trots sina stora ord hade han blivit mer modlös än han varit på flera år. Nedlortad av diarre, stödd på varuvagnens handtag. Han sneglade på pojken ur sina insjukna härjade ögon. Ett  nytt avstånd mellan dem. Han kände det. Efter två dagar kom de till ett område där eldstornar hade dragis fram och efterlämnat kilometervis med bränd jord. En askskorpa i vägbanan flera centimeter djup och svårt att ta sig fram med vagnen Asfalten hade bucklats upp av hettan och sedan lagt sig igen. Han stödde sig på handtaget och tittade framåt längs vägen. De smala kullfallna träden. Vattenledaren en grå sörja. Ett svartnat plockepinnland

Steve Saylor, Venuskastet

torsdag, december 18th, 2008

En kylslagen januarikväll år 56 f.Kr. kommer två förklädda främlingar till privatdetektiven Gordianus hem i Rom. Den ene av dem, den egyptiske ambassadören Dio, ber om något Gordianus inte kan ge honom: hjälp att överleva. Innan natten är över är Dio brutalt knivmördad och Gordianus indragen i sitt livs mest skrämmande fall. Steven Saylors fjärde spänningsroman om den romerske privatdetektiven Gordianus är ett storslaget tragiskt drama om mord, svek och perversioner i Roms absoluta maktcentrum. Den mördade ambassadören var en gång i tiden Gordianus filosofilärare, och tyngd av skuldkänslor över att inte ha lyckats skydda sin gamle vän beslutar sig Gordianus för att hitta mördaren. Men snart finner han sig indragen i en härva av perversioner och svek där den förföriska och skandalomsusade Clodia är spindeln i nätet. Ju djupare Gordianus gräver i fallet desto tydligare blir det att inget är vad det verkar vara; inte de bevis han finner, inte den misstänkte han skickar till rätten, inte ens sanningen bakom Dios gåtfulla öde.

Historien tar avstamp i ett av Ciceros autentiska försvarstal. Här figurerar historiska personer som poeten Catullus och hans älskarinna Clodia, statsmannen Crassus och Julius Caesar tillsammans med ett fiktivt persongalleri med Gordianus och hans brokiga familj i spetsen. Vi får vandra längs det antika Roms gator, vi känner dofterna, vi hör den myllrande befolkningen som har Rom som sitt hem och vi får ta del av en mustigt och färgrik historia. Saylor är otroligt duktig på att måla upp en autentisk bakgrund till sin historia. Han blandar fakta med fiktion och han gör det så bra att man inte märker skarvarna i mellan dessa två. Spänningen ligger hela tiden på topp medan vi följer Gordianus jakt på ledtrådar. Mycket bra bok som blandar historia och deckare på ett skickligt sätt. Romarblod heter den första delen, sen kommer I Hades käfta. del tre är Catilinas gåta.

Michel Faber, Sugar

tisdag, december 16th, 2008

Nej jag är ännu inte klart med Sugar. Den är tjock som en tegelsten med pytte liten text i pocket format. Det tar lite tid. Men jag är djupt förälskad och jag är förtrollad! Läs här en bit av inledningen till boken.

När du först fick syn på mig och beslöt att följa med mig, trodde du antagligen att det bara var att komma hit och göra sig hemmastadd. Nu när du är här på riktigt, är luften bistert kall och du förs genom totalt mörker, snubblar fram över den ojämna marken och känner inte igen något. När du tittar åt höger och vänster och blinkar mot den iskalla blåsten inser du att du har kommit in på en okänd gata med mörka hus med okända människor. Och ändå valde du inte mig i blindo. Du hade vissa förväntningar. Låt oss inte vara pryda: du hoppades att jag skulle tillfredsställa alla de begär som du är för blyg för att nämna eller åtminstone se till att du hade det trevligt. Nu tvekar du, håller alltjämt fast vid mig men är frestad att låta mig gå. När du fick syn på mig, förstod du inte riktigt hur stor jag var, inte heller förväntade du att jag skulle göra ett så starkt intryck på dig på så kort tid. Snö och hagel biter i dina kinder, vass små piggar så kalla att de känns varma, likt glödkorn i blåsten. Dina öron börjar värka. Men du har låtit dig ledas på avvägar och det är för sent att vända tillbaka nu.”

BokNörd!

fredag, december 12th, 2008

Jag har hittat en ny favorit sida på nätet, en nördig boksida! www.runeberg.org

Projekt Runeberg arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Det grundades 1992 och hör hemma hos datorföreningen LYSATOR vid Linköpings universitet i Linköping, Sverige. Här kan man hitta allt från stora verk från Boye, Strindberg och Lagerlöf till tidskrifter och små häften med diverse fakta och råd. Som tex den bok jag läste igår, Praktiskt illustrerad Kokbok för svenskarna i Amerika. Visst är mycket skrivet på lite äldre svensk så det tar lite tid att vänja sig vid det, sen brukar det flyta på ganska så fint. Visst gillar jag bäst pappersböcker, men all den fakta, kuriosa och levnadsråd som finns samlat på denna sida är det helt ok att ”bläddra” i en bok en stund. Just nu läser jag en liten skrift som heter Umgängeskonst och levnad av A.Saxton.  Helt underbar är den. När den är slut ska ni också få ta del av diverse tips och råd om hur man umgås på bästa vis!

Ett utdrag ur boken angående Kaffe ”Kaffe, måttligt användt, är ett kraftigt stimulerande medel, som höjer lifsandarne, muntrar upp lynnet, förjagar trötthetskänsla och sömnlust, befordrar matsmältningen efter starka måltider samt i allmänhet ökar hjertats verksamhet. Men omåttligt brukadt åstadkommer det förslappning och är skadligt. Kaffe är, så att säga, det ”svagare könets” bränvin. Kaffe älskande fruntimmer, som missbruka den doftande drycken, märka snart, att kaffet och alkoholen likna hvarandra derutinnan,att de verka liksom piskan på oxen, en kraftutveckling, som ej kommer från det stimulerande medlet, utan som kroppen sjelf får bekosta. Liflighetstillståndet blir allt kortare och behöfver för att vidmakthållas allt starkare doser, och sedan tager slappheten vid, med ty åtföljande hjertklappning, kongestioner åt hufvudet, hysteri, försvagad syn, sömnlöshet försvinnande aptit, rubbningar i månadsreningen, o. s. v. Kaffe bör aldrig gifvas åt barn, dels af ofvannämda skäl, dels emedan det förhindrar upptagandet af nyttigare lefnadsmedel, såsom mjölk, m. fl. Kaffe bör ej förtäras på fastande mage, utan att det förenas med frukosten, ej heller af personer med hjertlidande eller hjertklappning, af hafvande- eller barnsängsqvinnor, af sjuka och konvalscenter, under febrar och inflamationer. Ju varmare kaffet drickes, desto hetsigare och skadligare är det.”

Och eftersom jag nu tillhör det svagare könet, alltså kvinnan, så bör jag då alltså undvika kaffe. För det verkar ju rent livsfarligt för mig att dricka det de svagare könets brännvin. Hm, tror jag tar en kopp kaffe till och funderar vidare på det!

Khaled Hosseini, Flyga drake

torsdag, december 11th, 2008

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.
Flyga drake
är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.

Jag är mållös. Stum. För hur ska jag kunna förklara denna bok med rättvisa ord? Två dagar har den följt med mig överallt, jag har slukat varenda ord, jag har gråtit, jag har varit så arg att jag skakat, jag har glatt mig och jag har skrattat. Boken har funnits i min närhet under lång tid nu, men jag har aldrig känt någon lust att läsa den. Stunden har inte varit den rätta, jag har inte varit mogen för det. För det är en skakande skildring av nutida Afghanistan som vi får möta i slutet av boken, ett land som en gång blomstrade av välmående ligger nu sönderslitet och förstört. Första delen av boken är dock en otrolig varm och kärleksfull berättelse om vänskap och lojalitet. Det är en berättelse om faderskap och längtan efter faderns kärlek. Afghanistan har varit för mig ett land som man läser om i tidningen eller ser på tv. Det är krig, det är svält och landet är inte som det ska längre. Här får jag se ett annat Afghanistan, först genom dom unga pojkarna Amir och Hassan, känna deras barndoms dofter av kebab och curry, smaken av granatäpplen och känna solen lysa i deras ansikte när dom skrattande springer ikapp över kullen. Sedan kommer en flykt till det stora landet i väst, där inget är som det ska vara. Folket är annorlunda, maten smakar inte som den ska och dofterna från barndomens land finns inte där. Sen kommer sista delen som utan att tveka kastar mig som läsare rakt in i ett Afghanistan som brinner och där fasorna syns i varje människas ansikte, där talibaner har tagit kontrollen och ingen går längre säker. Författare är väldigt duktig på att måla upp miljöer med sin penna, det känns verkligt, jag kan känna solen, känner dammet, hör bomberna vissla, hör dom ångestfyllda skriken. En helt otrolig resa har detta varit.

Ellis Peters, Ett utsökt mysterium

tisdag, december 9th, 2008

Året är 1141 och England sönderslits av maktkampen mellan Kung Stephan och Kejsarinnan Maud. Två munkar på flykt undan inbördeskrigets fasor söker en fristad i klostret i Shrewsbury. Broder Humilis, en korsfarare som lämnat sitt gamla liv och anslutit sig till benediktinerna och hans tillgivne följeslagare, den stumme och gåtfulle Fidelis. Allt förlöper väl till dne dag då den unge Nocholas, som tidigare varit Humilis väpnare, kommer till klostret och meddelar att han vill gifta sig med den flicka som en gång var Humilis trolovade. En slumrande tragedi väcks till liv, ett begånget brott tycks uppdagas- och det är bara den skarpsinnige och oförtröttlige broder Cadfael som förmår skilja mellan skyldig och oskyldig.

Jag är väldigt förtjust i Broder Cadfael och med Peters sätt att bygga upp en historia. Det finns ett flertal i serien om Cadfael och jag ska försöka få tag på dom alla. För mig är Broder Cadfael som en korsning mellan Sherlock Holmes och James Bond men med munkkåpa och förflyttad till 1100-talet. I just denna bok har dock broder Cadfael en mindre roll än vad han tidigare haft. Här får istället dom andra karaktärerna tar större plats allmedan broder Cadfael står stillsamt vid sidan och väntar på att kunna hjälpa och leda vilsna själar på rätt väg. I denna bok begås inte ett enda mord, inte en droppe blod och ingen mördare. Men det är ändå en spännande historia med många komplikationer och svårigheter. Allt medan England blöder under inbördeskrigets fasor. Miljöbeskrivningarna är detaljrika och fulla av liv. Det doftar örter i broder Cadfael örtgård,  solen bränner en på kinderna och man hör kyrkklockan ringa till bön. Underbart! Perfekt läsning när lusten inte är så stor, när man inte orkar med allt för tunga böcker. Då kan man återkomma till broder Cadfael och då stillas hjärtat en stund och man får ro i kroppen.

Arto Paasilinna, Hoppsan jag är död

tisdag, december 9th, 2008

”Min död kom som en fullständig överraskning för mig” Så säger vår hjälte redan i allra första början av denna halsbrytande historia. Han möter döden på det mest snöpliga vis. Fullt upptagen av ett par kvinnoben går han rakt ut i gatan och blir påkörd av en bil. Han dör på fläcken. Och allt detta pga av en främmande kvinna som inte ens visar sig vara så vacker som hennes ben antydde. När han ligger där på trottoaren inser han att han faktiskt är död.. Hans kropp är helt orörlig och andligen befinner han sig på denna sidan och kan följa allt som händer…… Alla funderar vi väl då och då på vad som egentligen händer när vi dör. Här är Paasilinnas svar! Hoppsan jag är död handlar om att ta steget över till andra sidan men ha en fot kvar på jorden.

Här hamnar vi en i en värld som finns runt oss utan att vi ser den. Alla dom döda som är tillräckligt begåvade hamnar i en värld mellan jorden och himlen. Här lever dom vidare i all välmån, kan resa vart dom vill med tankens snabbhet, dom kan se vad kända och okända människor gör om dagarna, dom kan läsa levande människors tankar och även påverka de levandes tankar och drömmar. Det är stillsam berättelse med inslag av såväl humor som filosofi. Det är ingen bok man läser för att skratta högt åt. Utan man läser den för värmens skull och dess stillsamma humor. Arto skriver med enkla ord som sveper framöver sidorna men han går djupt in under och bakom orden. Där finner man ett allvar över vad som är liv och vad som är död. Det var en njutningsfull stund jag tillbringade med denna bok.

Länktips

måndag, december 8th, 2008

Detta är en jätte bra sida där man lägger en en egen profil. Sen betygsätter man olika böcker man läst och får därefter tips på nya böcker som kan tänkas passa en. Och dom gissar även vad dom tror att man kommer tycka om dom nya böcker. Många gånger stämmer det väldigt bra och jag har hittat ett par nya författare via denna sidan. www.bok.nu  är adressen.  Man behöver inte registrera sig för att kolla runt på dom olika kategorier böcker som finns, men det underlättar ju.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu