Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Archive for februari, 2009

Johan Ajvide Lindqvist, Pappersväggar

torsdag, februari 26th, 2009

Ett höghus i Blackeberga börjar luta. En paparazzifotograf jagar den perfekta bilden men möter något annat. En kvinna hittar ett lik som hon vill ha för sig själv. En tullkontrollant äger en mystiskt förmåga att se vad människor döljer. En man tror han har funnit ett sätt att lura döden. Här finns nio berättelser skrivna på mina pappersväggar, det tunna väggar som skiljer oss från det oförklarliga andra. Det handlar om kärleken och döden. Vad gör vi när de kolliderar och monstren kryper fram ur springorna?

Precis som Ajvides ”Låt den rätte komma in” så kastade mig över denna bok med korta berättelser. Jag hade boken i handen hela tiden och kunde inte släppa taget. Även vid tillfälle då jag nästan mådde illa av fasa. Ajvide vet precis hur han ska använda orden till att skrämma en totalt, det är inte en massa våldsamheter och blod i hans ord. Men små fina nyanser gör att paniken växer och växer. Den faktor att allt utspelas här och nu, i en svensk grå stad som på ytan är helt normal och vanlig gör det ännu mer skrämmander. Jag älskar tex King och Kontz böcker men dom utspelar sig där borta där jag inte är, alltså är jag trygg här. Men med Ajvide kan monstrena titta fram precis här och nu, mitt framför näsan på mig. Att jag bor på landet med mörkar skogar, inga  gatulampor och ett mörkt litet torp med vinklar och vrår gör ju inte saken bättre. Skriver helt kort om ett par av dom jag gillar bäst av dessa berättelser.

Gräns: En kvinna som har en mycket konstig förmåga att kunna se vad människor döljer jobbar lämpligt nog i tullen. Hon är smugglarnas skräck. Men vem är hon? Varför ryggar andra när dom ser henne och varför flyr djuren när hon kommer i närheten. Stark om utanförskap och ensamhet. Och om att känna kärlek mitt i fasan.

Vikarien: Ett samtal och allt vänds upp och ner. En barndomsvän som ber om att få berätta om den där dagen, som sluta med att han försvann spårlöst. Han vill berätta om vikarien. En smygande skräck, en fasa inför något som inte har namn.

Majken: En kvinna, trött på livet, trött på att sköta sin sjuka make, trött på allt. En dag får hon kontakt med Majken. Sen förändras allt i en rasande fart. Och så pang tar allt slut! Ett mycket oväntat slut som gjorde mig häpen. Fascinerande om hur en människa tänker om mitt och ditt. Om vänskap mitt i livet, när allt känns slut.

W. Somerset Maugham, Månen och Silverslanten

måndag, februari 23rd, 2009

Jag medger att jag aldrig märkte något ovanligt med Charles Strickland i början av vår bekantskap!, säger berättaren i inledningen. Det var när Strickland var börsmäklare i London och levde ett välbärgat borgerligt liv med fru och två barn. Men en dag bryter han upp, lämnar allt och far till Paris för att måla. han vet inte om han någonsin kan bli en konstnär, men han måste försöka inget annat betyder något. Han drivs av sin lidelse som gör honom hänsynslös mot både sig själv och andra. Strickland blir berömd men inte förrän efter sin död på Tahiti, dit han kom av en tillfällighet och stannade. I Paris hade han levt i armod. På Tahiti är livet lättare tillsammans med den unga infödda Ata långt från bebyggelsen, och han har funnit sina motiv och målar, målar. Berättaren, som liksom alla andra inte insåg konstnärens genialitet, är fascinerad av hans personlighet och livsöde. Att söka utröna hans hemlighet är fängslande som en detektivhistoria. W. Somerset Maugham hade Paul Gauguin i tankarna när han skrev Månen och silverslanten som utkom 1919

Detta var en mycket intressant bok med ett rikt persongalleri. Här kommer många udda figurer fram. Speciellt Mr Strickland själv som helt abrupt lämnar hela sitt borgerliga liv bakom sig och det inkludera hans fru och hans två barn.Först tänkte jag vilken skitstövel, men sen börja jag förstå att han jagade en dröm, vision eller något annat som bara han visste vad det var. Och för att hitta det så var han beredda att göra precis vad som helst för detta något gör honom helt besatt och ingetannat betyder något för honom. Han struntar helt i att han på sin väg krossar andras liv, såsom Blanche och Dirk, ett par vänner till berättarfiguren. Vars historia också får lov att ta plats och får mig att bli djupt berörd, störd och irriterad. Starkt av en författare att kunna ge en så många motsatta känslor i en och samma bok.

Gunnar Hägg, Nya författarskolan

måndag, februari 23rd, 2009

Kan man lära sig att bli en bra författare? Hur vet man att man har talang? Är det viktigt att vara originell? Vilka berättartekniska knep och fallgropar finns det? Hur får man en bok utgiven? Kan man leva på sitt skrivande? I Nya författarskolan belyser Göran Hägg, författare och docent i litteraturvetenskap, författarens verksamhet på en mängd olika sätt. Det är en tankeväckande bok och omåttligt underhållande bok, utmärkt som disskusionsunderlag vid skrivarkurser men också spännande läsning för den vanliga bokläsaren med intresse för berättarteknik.

Alltså mannen är ju ett GENI! Oj det blev ett väldigt stort ord där men jag slukade denna boken, kastade mig över den och som en utsvulten sög jag i mig hela boken. Mycket är självklarheter på ett sätt men som man inte själv tänkt på. Många tekniker som kan hjälpa mig i mitt skrivande. Språket är enkelt och avskalat, inte en massa tekniska termer eller avancerade råd. Mycket humor och bitskhet. Späckat med tips på böcker att läsa för att lära sig olika tekniker och sätt att bygga upp en bok.

Citat från sammanfattningen s.217-223 ” *Det räcker inte med talang. Man måste vara lite galen.

* Läs! Inte bara för nöjes skull som du alltid gjort. Utan också aktivt, för att lära

*Skriv inte den bok du tror att folk skulle vilja läsa. Eller behöver läsa. Skriv den bok du skulle vilja läsa!”

Tove Jansson, Lyssnerskan

söndag, februari 22nd, 2009

Berättelserna i Lyssnerskan skildrar udda människor i situationer som är lätt overkliga. Kvinnan som inte kan sova, konstnären som i Venedig får se en skulptur som han måste äga, pojken som följer med sin far ut till en kobbe i skärgården för att spränga bort en stor sten som länge fungerat som landmärke. En samling lågmälda och starka noveller om vardagslivets mystik och tristess. Den finlandsvenska författarinnan har inte bara gjort böckerna om mumintrollet som läses över hela världen, hon skrev även många romaner och noveller för vuxna.

Ett mjukt språk som flyter stilla fram genom sidorna. Med små ord som innehåller så många känslor att dom nästan sprängs i bitar. Jansson svävar runt och lämnar en hel del tomrum som läsaren själv får fylla i med vad som passar denne bäst. Det är stundtals overkligt vackert och jag blir rörd och berörd.  En av favoriterna var första novellen Lyssnerskan, om en äldre kvinna som alltid lyssnat men en dag kommer en förändring som rubbar hela hennes livs cirklar. Sorgset men så vackert. Ekorren och Svart-Vit är två andra favoriter. Nä faktiskt är varenda en av dom favoriter! Jag älskar boken och jag tycker om Janssons underbara stillsamma språk.

Frestelsernas Berg, Jonas Gardell

söndag, februari 15th, 2009

Maria är en sjuttioårig kvinna som förlorat allt, och som samlat ihop resterna av sitt liv i kartonger som hon staplat utmed väggarna i sin trånga portvaktslägenhet på Jungfrugatan i Stockholm. På något sätt liknar hon de munkar som ännu lever i klostret inhugget i det branta berg, strax borton Jeriko, dit Kristus fördes av djävulen för att frestas. Varje dag lever de också med vetskapen att inget liv vore enklare att göra slut på än deras. Det vore bara att kasta sig ut.

Nej, jag orkar bara inte med denna bok nu. Självömkan, patetiska personer  och en massa gråt och ångest. Nej, inget som passar nu. Kanske en annan dag, vid en annan tid.

Morfin, Friedrich Glauser

söndag, februari 15th, 2009

»Morfinbegäret är bara ett symptom på hans psykopatiska läggning och denna har gjort honom så viljesvag att han inte längre kan motstå det mycket starka begäret efter giftet; den fria viljan att fatta beslut är upphävd därför att begäret är oemotståndligt. G. kan inte hållas ansvarig för de brott som lagts honom till last.« Dr Götzmann, överläkare på Mannheimfängelset
Det var inte mycket som tydde på att han skulle få ett deckarpris uppkallat efter sig eller en gata i Zürich. Medan han levde var det psykiatrikerna, åklagarna och förmyndaren som gjorde anspråk på att beskriva morfinisten, småtjuven och författaren Friedrich Glauser (18961938).
Med en serie kriminalromaner från andra hälften av 1930-talet gjorde schweizaren slutligen succé, men det var redan sent i hans korta liv. Med »Morfin« introduceras den tyskspråkige deckarfadern för svenska läsare med en rad självbiografiska texter, myndighetsutlåtanden och kriminalnoveller.

WOW! Alltså detta var den mest absurda, sinnesjuka och helt utspårade  bok jag läst på länge. Jag äcklas, jag fascineras, jag imponeras och jag blir stum av tanken att detta är en verklig person löst sammansatta biografi. Noveller,brev, dokument, journaler från läkare. Allt i en enda röra. Men jag förstår samtidigt att det var så här Friedrich liv såg ut,ett kringflackande liv som småtjuv, vagabond och ständigt på jakt efter morfinet som styrde hans liv totalt. Han var en outsider och han var stolt över det. Han ville inte vara som alla andra, borgarlivet såg han ned på och avskydde stundtals det med.

Hermann Hesse, Demian

söndag, februari 15th, 2009

Emil Sinclair står mellan två världar. Han är uppfostrad i föräldrahemmets stränga ordning, i en atmosfär av renhet och ljus, plikt och goda seder. Utanför finns den förbjudna världen, mörkret, synden, och fördärvet. Han konfronteras med den först på smygvägar, fascinerad och skrämd, och den får med åren allt större makt över honom. I hans vacklan bli vännen Demian en ledare, en brådmogen yngling som är hans ideal, hans spegelbild utan skammens skuggor. ”Den som vill födas måste slå en värld i spillror”, förklarar Demian. Frigörelsen ur barndomens skyddande skal blir en smärtsam kamp för Emil Sinclair. Men på vägen till sig själv når han allt större insikt och livsmod.

”Fågeln kämpar sig ur ägget. Ägget är världen. Den som vill födas måste slå en värld ur spillror. Fågeln flyger till gud. Guden heter Abraxas.” (sid. 80)

Jag använder mig här av ett citat från efterordet sidan 168. ”Hesse böcker vänder sig till dig som är på djupet intresserad av sitt eget liv, sin egen kreativa väg genom livet. Hur ska jag hitta mig själv som människa, vem är jag, vad går just mitt liv ut på, vad har jag för viktig uppgift att fylla. Man måste försöka genomskåda alla fördomar och missuppfattningar, man måste försöka se livet som det verkligen är.”

Just nu är det allt jag kan säga. Mina egna ord blir tomma och meningslösa.Jag måste få landa efter denna bok, hämta andan och sortera mina tankar och känslor.

Narziss och Goldmund, Hermann Hesse

söndag, februari 15th, 2009

Boken utspelar sig under 1300-talet i de trakter som idag kallas Tyskland. Ett land som i boken är hårt pinat av digerdödens obarmhärtiga härjningar. I inledningen får läsaren stifta bekantskap med den ena av bokens två förgrundsgestalter: Den unge och finlemmade Narziss. En briljant ynglig som idkar flitiga och mycket framgångsrika studier vid klostret Mariabonn. Lite längre fram i boken introduceras bokens verkliga huvudperson Goldmund; en pojke som är några år yngre än Narziss och som lämnats till klostrets försorg av sin stränge fader. Goldmund dras nästan omedelbart till den förståndsmässigt överlägsne Narziss och gör allt som står i sin makt för att fånga dennes uppmärksamhet. Det visar sig dock snart att Narziss och Goldmund är väldigt olika varandra, ja de är faktiskt varandras direkta motsatser: Två individer med så olika lidelser och livsmål att de för sin själsliga överlevnad blir beroende av den andres vänskap. Goldmund lämnar så småningom klostret och den trygga världen för ett liv som kringstrykande vagabond och kvinnokarl.

Hesse var en sökare och skrev böcker till alla vi andra sökare där ute. I denna boken handlar det mycket om motsatser:det självbehärskande och det lustfyllda livet, mellan förnuft, vetenskap och filosofi å ena sidan, och musik, dans, intuition, passion och kärlek å den andra. Detta är en bok som inte går att läsa som ren underhållning, här får man lära sig något om just den problematik som kan uppstå mellan två motsatser, det kan vara inom en själv, i relationer med andra människor och i livet självt. Att medvetet använda sina kunskaper till att förändra sig själv, att aktivt söka ett liv som innebär att man känner sig tillfredsställd. Att våga med öppna ögon ta till sig nya kunskaper. Och lära sig av dom. Detta är något som försvinner i dagens böcker. Visst finns där den del skatter att kunna ösa upp visdom och kunskaper ifrån. Men dessa böcker drunknar lätt i det överflöde av ”topplisteböcker” som matas fram i en vansinnig fart. Visst som ren underhållning kan väl vissa av dessa också fungera. Men tänk nu tanken, var helt öppen nu och inga fördomar, Här har vi en man Hesse som skrev många starka böcker som 70 år efter dom kom ut fortfarande känns aktuella, dess ämne är något som finns i våra liv idag med, här kan vi insupa kunskaper, läsa nya tankar, förbättra och förändra oss själva. Och även om det så går 70 år till så kommer Hesses böcker att leva kvar hos dom som förstår detta. Som inser vilken kraft dessa böcker har. Tänk nu på valfri ”topplistebok”, yta, glitter, snygg förpackning, ett visst nöje för stunden. Tror du att denna bok kommer finnas i folks minne om 70 år? Tror du att denna bok kan ge dig allt det som Hesse gav dig i denna bok? Jag kan nämna många fler stora namn att jämföra med, men jag nöjer mig med Hesse. Då han grep tag i mig, borra sig in i min själ och ruska om den. Och jag är numera inte samma person som förut. Nej jag har inte tagit till mig allt han säger och tänker, men han öppnade min ögon. Han visade mig en annan väg, en väg fylld med rikedomar, skatter, kunskaper och förändringa. Det gäller att öppna sitt sinne, sina ögon och sina tankar. Att inse vad man vill fylla sitt liv med.

Ett fat amontillado, Edgar Allan Poe

söndag, februari 15th, 2009

En bok med utvalda berättelser av skräckmästaren Edgar Allan Poe i nyöversättning av Måns Winberg. Volymen innehåller: Ett fat amontillado, Det skvallrande hjärtat, Levande begravd, William Wilson, Korpen och Kompositionens filosofi – här delar Poe med sig av sina författarknep och visar hur han gjorde när han skrev Korpen.

Denna lilla bok innehåller ett urval av Poes texter, både dom rena skräcknovellerna till några av han kriminaltexter. Boken innehåller även en intressant text där Poe själv förklarar vilka tankar han har vid sitt skrivande och hur han bygger upp en i detta fallet dikt, Raven. Poe skriver som vanligt väl och hans noveller är laddade med underförstådda meningar och innebörder. Det är mörkt och det är detaljrikt. Citat s.17 ” Det var inte ett jämrande av smärta eller av sorg- onej!- det var det låga, kvävda ljud som höjer sig från själens botten när den är överbelastad av fruktan”.

Förvillelser, Hjalmar Söderberg

söndag, februari 15th, 2009

Tomas Weber är tjugo år och har precis tagit examen. Vårsolen skiner,  livet leker och Stockholm ligger inför hans fötter. Tomas bestämmer  sig för att köpa ett par röda handskar och blir förälskad i  butiksflickan, samtidigt som han inleder en kärleksförbindelse med  familjeflickan Märta, lånar pengar på falskt namn och sitter på Riche  och pratar om livet med sina vänner. Med debutromanen Förvillelser skapade Hjalmar Söderberg (1869-1941)  en odödlig bild av den första ungdomens berusande livskänsla och  osäkerhet inför framtiden.

Tomas är en ung man som brottas med svåra tankar om kärleken. Om synden att älska och att inte känna synd inför kärlek. Det är vackert och det är stundtals plågsamt då vi följer Tomas under hans plågade vandringar genom Stockholms gator. Hans tankar snurra fort och han vet inte hur han ska ställa sig inför kärleken. Om ungdomens plågor och svåra val. Om att inte förstå sig själv och att lida svåra kval inför livets kaotiska verklighet. Söderberg har här ett med utsmyckat språk, han svävar ut i sina iakttagelser om Tomas känslor och plågor. Vackert dock och trevligt. Bör nog läsa om denna då i min bok Dr Glas så var denna med som extra material i slutet. Vilket gjorde mig förvirra till en början, om det var ett tillägg till Dr Glas eller en egen berättelse. Och efter att ha precis läst Dr Glas som kan tankar och funderingar så är det nog lämpligt att läsa om just Förvillelser senare igen.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu