Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Herman Lindqvist, Fjärran han drumlar

Det är en samling nyskrivna, aldrig tidigare publicerade kåserier och berättelser om oss människor, i synnerhet svenska människor, och våra försök förr och nu att- trots allt- njuta av livet i Sverige, i Europa och världen. Det handlar om konsten att resa, att slappna av, konsten att äta, konsten att hantera kvinnan, konsten att älska, med flera nyttiga färdigheter på livets allt knöligare väg. Boken är illustrerad med ett antal gamla franska vykort, handplockade i boklådorna längs Seine.

Det är lättsamt och lite skojigt. Man känner igen sig vid ett par tillfällen. Men det känns lite ljummet, det är inget bett i den ironi Lindqvist använder sig av. Vet inte om det beror på att jag läst en hel del nytt från andra författare som också skriver om just människan och speciellt den svenska människan. Och där det varit vass och mycket bitsk humor. Det är dock inget fel på boken i sig. Lindqvist är en kunnig person, speciellt dom historiska texterna känns välskrivna och trevliga. Så visst är det en trevlig lässtund, med ett litet leende på läpparna. Och jag har lite svårt att han ska trycka in en massa anekdoter och texter om sig själv. Dom passar inte riktigt in bland dom andra texterna.

Citat sidan 10 ” Vi har blivit ett ett folk som roar oss lagom. Med måtta. I  strumpläst. Under kontrollerade former, med tillstånd. Vi köper tex vår festdricka i särskilda butiker, som alltid är stängda när det är som roligast och till priser som ska hålla festglädjen på en lagom nivå………Ingen annanstans röker man så hänsynsfullt som i Sverige, de blossande balkongernas hemland. Ingen annanstans har jag träffat människor som, av hänsyn till grannarna, faktiskt undviker att spola och bada på nätterna. Trots alla larmrapporter och katastrofrubriker, är Sverige det renaste och prydligaste landet som finns. Bara där existerar och följs tomgångsförbud för bilar. Bara där sorterar de allra flesta sina tomburkar och sopor och den som tagit öl i båten ror alltid tomglasen i land.”

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu