Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


BokNörd!

Jag har hittat en ny favorit sida på nätet, en nördig boksida! www.runeberg.org

Projekt Runeberg arbetar på frivillig grund med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur och göra dem öppet tillgängliga över Internet. Det grundades 1992 och hör hemma hos datorföreningen LYSATOR vid Linköpings universitet i Linköping, Sverige. Här kan man hitta allt från stora verk från Boye, Strindberg och Lagerlöf till tidskrifter och små häften med diverse fakta och råd. Som tex den bok jag läste igår, Praktiskt illustrerad Kokbok för svenskarna i Amerika. Visst är mycket skrivet på lite äldre svensk så det tar lite tid att vänja sig vid det, sen brukar det flyta på ganska så fint. Visst gillar jag bäst pappersböcker, men all den fakta, kuriosa och levnadsråd som finns samlat på denna sida är det helt ok att ”bläddra” i en bok en stund. Just nu läser jag en liten skrift som heter Umgängeskonst och levnad av A.Saxton.  Helt underbar är den. När den är slut ska ni också få ta del av diverse tips och råd om hur man umgås på bästa vis!

Ett utdrag ur boken angående Kaffe ”Kaffe, måttligt användt, är ett kraftigt stimulerande medel, som höjer lifsandarne, muntrar upp lynnet, förjagar trötthetskänsla och sömnlust, befordrar matsmältningen efter starka måltider samt i allmänhet ökar hjertats verksamhet. Men omåttligt brukadt åstadkommer det förslappning och är skadligt. Kaffe är, så att säga, det ”svagare könets” bränvin. Kaffe älskande fruntimmer, som missbruka den doftande drycken, märka snart, att kaffet och alkoholen likna hvarandra derutinnan,att de verka liksom piskan på oxen, en kraftutveckling, som ej kommer från det stimulerande medlet, utan som kroppen sjelf får bekosta. Liflighetstillståndet blir allt kortare och behöfver för att vidmakthållas allt starkare doser, och sedan tager slappheten vid, med ty åtföljande hjertklappning, kongestioner åt hufvudet, hysteri, försvagad syn, sömnlöshet försvinnande aptit, rubbningar i månadsreningen, o. s. v. Kaffe bör aldrig gifvas åt barn, dels af ofvannämda skäl, dels emedan det förhindrar upptagandet af nyttigare lefnadsmedel, såsom mjölk, m. fl. Kaffe bör ej förtäras på fastande mage, utan att det förenas med frukosten, ej heller af personer med hjertlidande eller hjertklappning, af hafvande- eller barnsängsqvinnor, af sjuka och konvalscenter, under febrar och inflamationer. Ju varmare kaffet drickes, desto hetsigare och skadligare är det.”

Och eftersom jag nu tillhör det svagare könet, alltså kvinnan, så bör jag då alltså undvika kaffe. För det verkar ju rent livsfarligt för mig att dricka det de svagare könets brännvin. Hm, tror jag tar en kopp kaffe till och funderar vidare på det!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu