Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Jane Austen, Kärlek och vänskap och andra tidiga verk

Här är tidiga texter och noveller samlade. Dessa är mycket tidiga verk som Jane Austen skrev när hon var mycket ung.

I denna lilla bok driver hon på ett charmigt och uppsluppet sätt med hennes tids brevromaner, historieböcker och teaterpjäser. Hon vill visa upp myten om den ideala kvinnan och hur denna skulle vara.

Det är en underbar läsning, det är kvickt och mycket charmerande. Trots dom år som gått sen denna bok gavs ut så skrattar man högt när man läser om det typiska för en kvinnan är att svimma! Redan här i dessa tidiga texter märks Janes språkkänsla och hennes medvetenhet om känslor och relationer. Boken rymmer så mycket ungdomlig glädje att det är svårt att inte njuta av denna lilla pärla.

Citat från novellen Kärlek och vänskap, sidan 27 ”Hon var idel sensibilitet och känsla. Vi flög i varandras armar och efter att ha utbytt ömsesidiga löften om ömsesidig vänskap för resten av våra liv avslöjade vi omedelbart våra hjärtans innersta hemligheter för varandra.  Vi blev avbrutna i vår ljuva syssla av att Augustus,, Edwards vän trädde in. Han kom just tillbaka från en ensam vandring. Aldrig förr har jag sett en så rörande scen som när Augustus och Edward träffades.  Mitt liv, min själ utropade den förre. Min dyrkansvärda ängel svarade den senare medan de flög i varandras armar. Det blev för känslosamt för Sophia och mig- vi svimmade båda på en soffa”

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu